dimarts, 18 de juliol de 2017

19 de juliol de 1936: la derrota de l'aixecament militar a Barcelona

La conspiració per derrocar el govern de la II República s'havia anat ordint arran de la disconformitat de certs sectors de l'exèrcit -africanistes, conservadors i feixistes- amb la victòria democràtica de les forces del Front Popular a les eleccions del 16 de febrer.  Aquest modus operandi -propi de la tradició decimonònica dels "pronunciamientos" militars que van anar orientant la política espanyola al llarg del s.XIX- no era nou: l'any 1923 Primo de Rivera ja havia donat un cop per imposar una dictadura militar i el general Sanjurjo també ho havia intentat l'any 1932. L'assassinat del polític monàrquic José Calvo Sotelo -el 13 juliol- per membres de la Guàrdia d'Assalt, que actuaren per venjar la mort del tinent José del Castillo a mans de pistolers d'extrema dreta, seria el casus belli que els colpistes esperaven per passar finalment a l'acció.

L'Alzamiento es precipita al llarg del 17 de juliol a Melilla, un dia abans del que els plans conspiratoris preveien, imposant-se ràpidament sobre tot el protectorat espanyol del Marroc. El 18 de juliol el general Franco -que conscient dels riscos de la jugada s'havia mostrat indecís fins al punt d'exasperar els altres conspiradors- viatja apressadament des de les Canàries per sumar-se a l'exèrcit colpista. Els militars passen llavors a la península per reforçar els generals que s'han anat revoltant durant tot el dia. Si bé la idea inicial és donar un cop ràpid i violent, prendre Madrid i detenir els principals líders polítics i sindicals per impedir tota resistència, el pla no acabarà de funcionar. Així, tot i que el 19 de juliol ja controlen Castella i Lleó, Mallorca, Còrdova i Cadis, a Barcelona, Madrid, València, Astúries, Euskadi i la meitat sud de la península, les zones amb més mobilització obrera i camperola, la reacció popular sufoca el cop d'estat.

La Plaça Catalunya després dels combats del 19 de juliol de 1936 en una fotografia d'Agustí Centelles. Arran d'una nota escrita a partir d'un testimoni dels fets, el periodista Jordi Bigues (La Directa, 2017) sosté que els dos homes estesos a terra, amb la cara tapada, serien dos agents de policia de la Generalitat de Catalunya assassinats a sang freda pels militars.
En el cas de Barcelona, on les notícies sobre els fets eren encara confuses, la matinada del 19 de juliol bona part dels militars aquarterats a la ciutat -uns 5.000 repartits principalment entre les casernes de Sant Andreu, Bruc i Drassanes- intentaren fer-se'n amb el control per imposar-hi el cop d'estat. Després d'intensos combats, que es concentrarien a la plaça Catalunya i el port, foren derrotats per l'acció conjunta dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia d'Assalt, les milícies de partits i sindicats i, finalment, la Guàrdia Civil. A la tarda, la majoria dels colpistes s'havia rendit quan el general Goded, que havia arribat en hidroavió des de Mallorca aquell mateix dia per dirigir el cop, fou capturat a Capitania General i conduït davant Companys, que li farà reconèixer en un discurs radiat el fracàs de la insurrecció a CatalunyaEn la lluita morí Francisco Ascaso, un dels principals líders anarquistes juntament amb Durruti i Garcia Oliver, que aplegaren homes i armes al Poblenou per enfrontar-se als sollevats. Fou l'última victòria de Barcelona contra l'Exèrcit.

Mapa dels combats a Barcelona extret de Hurtado, V. (2011) La sublevación. Barcelona: DAU / wikimedia

Precisament, aquell 19 de juliol de 1936 havia de començar a Barcelona l'Olimpíada Popular, una competició esportiva de caràcter antifeixista programada com a alternativa als Jocs Olímpics de Berlín -presidits per Hitler- i que havia d'aplegar esportistes d'arreu. L'inici del conflicte armat va fer que s'hagués de suspendre però molts dels atletes que s'havien desplaçat a Barcelona per participar-hi, sorpresos per la insurrecció, romangueren a la ciutat i s'allistaren com a voluntaris per lluitar contra els militars sollevats, tractant-se del precedent sobre el que s'organitzarien -mesos més tard- les Brigades Internacionals.

Així, durant l'estiu, es configuren dues grans zones: una sota control dels autoanomenats "nacionals", ajudats per Hitler i Mussolini, i, l'altra, lleial a la República, que -obviada per França i Gran Bretanya- només troba el suport de l'URSS i dels brigadistes internacionals que acudeixen a defensar-la. Comença la Guerra Civil, un conflicte que s'allargarà fins l'1 d'abril de 1939, deixant uns 500.000 morts, centenars de milers d'exiliats i acabant amb l'adveniment de la llarga i cruenta dictadura franquista (1939-1975).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[EfemèridesTambé us pot interessar...
> 16,17 i 18 de març de 1936: tres dies de terror aeri sobre Barcelona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada