divendres, 27 de novembre de 2020

Gal·la Placídia, de reina dels visigots a regent de l'Imperi d'Occident (+450)

La decadència del Baix Imperi
Al s.IV Roma és una ombra del gran imperi que havia estat segles enrere. El cristianisme s'ha estès entre la població corcant els fonaments ideològics que havien sostingut l'estat, els bàrbars amenacen la frontera i l'autoritat imperial es veu sacsejada per intrigues, usurpacions i guerres civilsA més, el centre de gravetat de l'imperi s'ha traslladat a Constantinoble, ciutat fundada per l'emperador Constantí (330) i que s'erigeix com a "nova Roma" gràcies a les seves poderoses muralles i una ubicació estratègica entre Orient i Occident.

L'any 378 els romans pateixen una severa derrota a Adrianòpolis quan intenten aturar l'avenç dels visigots pels Balcans; en la batalla perden bona part de l'exèrcit i l'emperador d'Orient, Valent, que desapareix. El succeeix l'hispà Teodosi, que juntament amb els emperadors d'Occident, Gracià i Valentinià II, promulga l'edicte de Tessalònica (380), que oficialitza el cristianisme com a religió de l'Imperi, i acorda amb els gots establir-los com a "foederati" entre Dàcia i Il·líria a canvi que serveixin a l'exèrcit romà (382).

L'any 383 Gracià és assassinat pel general Magne Màxim, que des de Britània pretén convertir-se en emperador d'Occident destronant a Valentinià II amb l'aliança de Teodosi. L'emperador d'Orient fingeix aliar-se amb l'usurpador si bé, secretament, es prepara per enfrontar-s'hi. En el moment en què Magne Màxim inicia la invasió d'Itàlia (387), Justina, la mare de l'emperador Valentinià II, i Gal·la, la seva germana, es refugien a Tessalònica on imploren a Teodosi que acudeixi a ajudar-lo. L'emperador d'Orient, encisant -segons expliquen les cròniques- per la bellesa de Gal·la, assenteix i obté a canvi l'enllaç amb la noia.

Infantesa i joventut de Gal·la Placídia
Teodosi marxa cap a Itàlia, s'enfronta a Magne Màxim i el derrota (388), convertint-se en protector del jove Valentinià II. Poc més tard, del matrimoni en segones núpcies entre Teodosi i Gal·la, neix Gal·la Placídia a Constantinoble (c.390). L'any 392 l'emperador d'Occident Valentinià II mor en estranyes circumstàncies, moment en què Teodosi reunifica l'imperi erigint-se en emperador únic. Per consolidar-se en el poder a la banda occidental, Teodosi haurà de combatre ara l'usurpador Eugeni, a qui derrota fent ús dels gots (394). Aquell mateix any l'emperadriu Gal·la mor de part i -ja a l'hivern- l'emperador Teodosi cau greument malalt.

Els favorits de l'emperador Honori per John William Waterhouse, 1883
Els favorits de l'emperador Honori per John William Waterhouse, 1883

A la mort de Teodosi (395), l'Imperi es divideix altre cop, ara entre els dos fills del seu primer matrimoni, germanastres de la petita Gal·la Placídia. Arcadi, el primogènit, obté l'Imperi d'Orient, amb seu a Constantinoble; a Honori, que té 9 anys, toca l'Imperi d'Occident, amb capital a Milà. Gal·la Placídia queda a cura de la seva tieta Serena, germana de Teodosi, que l'emperador havia fet casar amb Estilicó, general de confiança malgrat ser de pare bàrbar. Durant aquests anys Serena mira de casar el seu fill Euqueri amb Gal·la -sense èxit- per estrènyer el parentiu amb la família imperial mentre Estilicó actua de regent d'Honori.

L'hivern del 406 vàndals, sueus i alans travessen el Rin gelat i aconsegueixen entrar en territori romà. A Britània, l'usurpador Constantí III es proclama emperador i pren la Gàl·lia (407). Poc més tard, a Ravenna, la nova capital de l'Imperi d'Occident, Estilicó és assassinat per ordre del jove Honori, que vol treure-se'l de sobre (408). En aquest context, Alaric, rei dels visigots, marxa contra Roma i la posa en setge. A la ciutat, Serena és detinguda acusada de complicitats amb Alaric i se la sotmet a un procés en què el testimoni en contra per part de la seva neboda, Gal·la Placídia, serà clau per a que acabi sent condemnada i executada.

Fora muralles, Alaric manté el setge sobre Roma, si bé el seu objectiu no és prendre la ciutat sinó pressionar a Honori per a què li concedeixi un lloc on assentar-se amb el seu poble i el càrrec de general de l'Imperi. Davant la innacció de l'emperador d'Occident, el Senat romà acorda amb Alaric deposar-lo i pujar al tron imperial a Prisc Àtal (409). Després d'això, veient que Honori segueix tancat a Ravenna, Alaric retira el suport a Prisc Àtal per congraciar-se altre cop amb Honori i negociar una nova federació. Però mentre hi manté converses, és atacat per un exèrcit imperial comandat pel visigot Sarus i, sentint-se traït, es replega cap al sud amb els seus homes, marxa sobre Roma i hi entra en un cop de mà, saquejant-la l'agost de 410.

El saqueig visigot de Roma commociona l'Imperi ja que feia 800 anys que la ciutat no havia estat saquejada -el darrer cop fou a mans del gal Brennos el 390 aC- i se la considerava inviolable. A més d'un quantiós botí, Alaric i els seus visigots s'enduen Gal·la Placídia, donzella de la família imperial. Es dirigeixen cap al sud d'Itàlia amb la idea de passar a Sicília i el nord d'Àfrica però els plans s'estronquen amb la sobtada mort d'Alaric. El cabdill visigot és succeït pel seu cunyat Ataülf, que reorienta la marxa cap al nord i arriba a Provença. Després de derrotar l'usurpador Joví, Ataülf assalta Marsella però és ferit, es retira i ocupa Narbona, on s'hauria casat amb Gal·la Placídia (414), a qui regala part del tresor romà. Amb aquest enllaç, Gal·la Placídia esdevé reina dels visigots, que pretenen legitimar llur posició davant l'emperador.

Gravat que representa el saqueig de Roma per Alaric / autor desconegut
Gravat que representa el saqueig de Roma per Alaric / autor desconegut

Gal·la Placídia, reina dels visigots (415)
Però Honori no reconeix el matrimoni i envia el general romà Flavi Constanç a encalçar els visigots. Ataülf i Gal·la Placídia es dirigeixen cap a Hispània i ocupen Barcino (415), on neix llur fill, a qui posen de nom Teodosi en honor del seu avi, l'emperador, per enllaçar amb la línia de successió imperial. Tot i així, el nen mor poc després i és enterrat a Barcino. A l'estiu, Sigeric, cap de la guàrdia visigoda i contrari a la política pro-romana dels reis, assassina Ataülf i humilia a Gal·la Placídia. Set dies més tard, Sigeric també és assassinat -ara pels partidaris d'Ataülf- i puja al tron Vàlia, escollit com a successor per la noblesa visigoda.

Vàlia negocia amb Flavi Constanç i acorda retornar Gal·la i ajudar als romans a combatre contra els sueus i els alans que han envaït Hispània a canvi d'importants quantitats de blat que garanteixin la subsistència dels visigots (416). Així, 6 anys després del seu rapte, Gal·la Placídia torna a Ravenna i ara l'emperador Honori, el seu germanastre, la obliga a casar-se -a contracor- amb Flavi Constanç. L'any 418 els visigots, probablement per intercessió de Gal·la, obtenen l'anhelada condició de "foederati" de l'Imperi en agraïment pels seus serveis militars i se'ls atorguen terres a Aquitània, on podran viure mantenint llurs lleis i cabdills.

Gal·la Placídia, augusta imperial (421)
L'any 421 el general Flavi Constanç és ascendit per Honori a co-emperador, fet pel qual Gal·la Placídia obté el títol d'augusta, prenent encara major rellevància que la que ja tindria a la cort imperial. Tot i això, Constanç mor aquell mateix any havent tingut dos fills amb Gal·la: Honòria i Valentinià. Durant els anys posteriors, diversos desencontres entre l'emperador Honori i l'augusta, que com a "reina" disposava d'una guàrdia visigoda, acaben amb l'expulsió de Gal·la de la cort imperial i d'Itàlia (423), moment en què ha de refugiar-se a Constantinoble, seu de l'Imperi d'Orient, on governava el seu nebot Teodosi II, fill d'Arcadi.

L'estiu del 423 Honori mor a Ravenna sense descendents i puja al tron Joan el Secretari, un alt funcionari imperial que obté el suport del Senat romà però no és reconegut per l'emperador d'Orient. Gal·la Placídia, amb diversos generals de la seva confiança, els visigots i Teodosi II, ordeix l'ascens del seu fill Valentinià, encara nen, com a emperador d'Occident. L'any 424, l'exèrcit romà d'Orient inicia una expedició contra Ravenna, que cau fàcilment en el seu poder; a Joan el Secretari, capturat, se li talla una mà, se'l sotmet a escarni públic sobre un ruc al circ de Ravenna i se'l decapita (425). Valentinià III puja al tron amb 6 anys.

Medalló d'origen alexandrí del s.III encastat a la Creu de Desideri (s.IX). Museo di Santa Giulia, Brescia Tradicionalment s'havia considerat que representaven Gal·la Placídia (dreta), Honòria i Valentinià, teoria avui desestimada
Medalló d'origen alexandrí del s.III encastat a la Creu de Desideri (s.XI). Museo di Santa Giulia, Brescia
Tradicionalment s'ha considerat que representaria Gal·la Placídia (dreta), Honòria i Valentinià

La regència de Gal·la Placídia (425-437)
Durant la minoria d'edat de Valentinià, Gal·la Placídia -bregada en la política- exerceix com a regent del jove emperador. Són anys difícils per l'avenç dels vàndals sobre el nord d'Àfrica (430) o la guerra civil que esclata entre els generals Bonifaci i Aeci (432). L'any 437 acaba la regència, si bé Gal·la Placídia manté encara una forta influència sobre l'emperador amb la que intenta contrarestar el poder creixent d'Aeci. Gal·la s'implica també en qüestions religioses i defensa l'ortodòxia contra el monofisisme que abraça Teodosi II (448). L'any 449 intercedeix per la seva filla Honòria contra Valentinià III i la salva de ser executada en saber-se que havia demanat l'ajuda d'Atila, rei dels huns, per evitar el seu matrimoni forçat amb un senador.

L'any 450 Gal·la Placídia mana desenterrar de Bàrcino el petit Teodosi, el fill que havia tingut tres dècades enrere amb Ataülf, i li dona sepultura al mausoleu honorià, a tocar de l'antiga basílica de Sant Pere del Vaticà. El 27 de novembre d'aquell any, Gal·la Placídia mor a Roma i és enterrada amb el seu primogènit.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Continguts] També us pot interessar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada