dilluns, 31 d’agost del 2020

Catalunya, Noruega i el naufragi de l'art medieval europeu

Breu ressenya sobre l'exposició Nord&Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya 1100-1350.
Museu Episcopal de Vic (15 febrer - 15 setembre 2020). Més informació > museuepiscopalvic.com

Poc abans que el maleït virus ens colpegés, aturant-ho gairebé tot, el Museu Episcopal de Vic (MEV) va inaugurar una ambiciosa exposició que posa de relleu les sorprenents semblances entre l'art medieval de la nostra terra i el de la freda Escandinàvia: Nord&Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya. 1100-1350. Acostumats a veure el romànic com a un dels exponents més brillants del nostre patrimoni, amb elements icònics com el Pantocràtor de Taüll o la Majestat Batlló, sobta no poder-lo distingir a primer cop d'ull del d'un territori llunyà com Noruega, terra de fiords, boscos i neu. Explicar el rerefons d'aquesta similitud és la raó d'una exposició que neix de la col·laboració entre els museus d'Utrecht (Holanda), Bergen (Noruega) i Vic.

Frontal d'altar de Sant Olaf. Museu Episcopal de Vic
El frontal d'altar que explica la vida del rei Sant Olaf, tresor nacional de Noruega
Per començar, cal assenyalar que el lligam entre l'art medieval català i el noruec és del tot accidental i que no hi hagué una connexió estreta entre ambdós territoris a l'Edat Mitjana. Més aviat, en paraules dels comissaris de l'exposició, allò que ens ha quedat a Catalunya i Noruega són "les restes d'un naufragi". O sigui, els vestigis d'un art medieval d'abast europeu -unificat a través de la litúrgia catòlica- que s'ha perdut en bona part d'Europa. El cas més il·lustratiu són els frontals d'altar pintats dels ss.XII i XIII: del centenar que ens han arribat, més de 50 són catalans i una trentena noruecs. Diversos factors expliquen perquè tot aquest patrimoni s'ha conservat millor a Catalunya i Noruega que no pas a la resta del Vell Continent.

Primer, el medi geogràfic, és a dir, la ubicació de les esglésies en llocs relativament aïllats o poc concorreguts, com els fiords i les valls pirinenques, que les mantingueren a recer de conflictes, saquejos i robatoris. Segon, les terribles guerres de religió que afectaren el cor d'Europa en època moderna (ss.XVI-XVII) i els esclats iconoclastes d'alguns grups "protestants" com calvinistes, hugonots i anglicans, que consideraven idolatria les imatges religioses i les destruïen; a diferència d'aquests, els luterans, el grup reformista que s'estengué per Noruega, fou més tolerant amb la imatgeria medieval. Posteriorment, a França, la Revolució Francesa (1789) també acabaria amb molts peces d'aquest art que hi havia florit a l'Edat Mitjana. Amb l'onada de fundació de museus de finals del s.XIX -entre els quals el Museu Episcopal de Vic (1889)- es desenvolupa una consciència sobre la importància de les obres d'art i la seva salvaguarda. Així, aquelles peces d'art medieval que s'havien conservat fins llavors a Catalunya i Noruega -per atzar- troben ara un lloc segur on ser exposades, formant-se les col·leccions que podem visitar avui.

Marededéu amb Nen de Muli (Islàndia). Museu Episcopal de Vic
Marededéu amb Nen dins d'un tabernacle-retaule amb restes de policromia, procedent de Múli (Islàndia)
L'exposició, de format relativament petit, consta de nombroses peces de gran valor i interès a més d'audiovisuals, il·lustracions i una audioguia que ajuda a entendre-les. Hi trobem frontals d'altar amb detallades escenes de la vida dels sants, figures de la marededéu de diversos estils i procedències, tabernacles-retaule bellament decorats així com tota mena de crucifixos, reliquiaris i, fins i tot, una curiosa església en miniatura. Tot plegat ens parla dels viatges i intercanvis en la Cristiandat medieval, del poder creixent de l'Església i de la difusió d'una estètica piadosa, compartida arreu d'Europa, que hauria acabat sent assumida també pels temibles "víkings", com explica el magnífic frontal d'altar de Sant Olaf de Noruega.

En conclusió, Nord&Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya 1100-1350 es una exposició d'allò més recomanable, tant pels continguts que s'hi mostren com pel fet de posar de relleu -a través d'un diàleg entre les peces noruegues i les catalanes- la "unitat en la diversitat" que presenta l'art medieval europeu. Una ocasió irrepetible de veure aplegades algunes de les pintures i escultures medievals més singulars d'Europa.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada