dilluns, 12 de febrer de 2018

Santa Eulàlia, la patrona "oblidada" de Barcelona

Dels orígens de la llegenda de Santa Eulàlia a les implicacions socials del seu culte.

Segons la tradició, Eulàlia seria una jove cristiana, nascuda al pla de Barcelona a finals del s.III, que s'hauria oposat a la persecució dels cristians en temps de l'emperador Dioclecià. Per a fer-ho, la "ben parlada" -traducció literal d'Eulàlia en grec- es va plantar davant del jutge Dacià, enviat a la península per perseguir els primers cristians que hi havia, i va retreure-li el seu afany punitiu. Irat per la insolència de la jove, que no va abjurar de la seva fe, el jutge mana que l'apressin i la condemna a 13 tortures, tantes com anys tenia. Entre totes les crueltats a la que seria sotmesa, la més coneguda fou tancar-la dins d'una bóta plena de vidres i claus esmolats i llençar-la rodolant repetidament per un carrer de Barcino. Finalment, fou crucificada, tota nua, en una creu en forma d'aspa fins que va expirar l'ànima en forma de colom blanc.

Llegendes a banda, les suposades despulles de la santa, potser amagades en temps de dominació musulmana, foren descobertes el 878 pel bisbe Frodoí a Santa Maria de les Arenes –avui Santa Maria del Mar– i traslladades a la catedral de Barcelona, a la cripta de la qual foren reallotjades durant el s.XIII. Tot i així, algunes teories apunten que el culte barceloní seria un desdoblament de la santa Eulàlia de Mèrida, en un fenomen de duplicitat com els que eren freqüents en els primers segles del cristianisme. Mossèn Baucells, historiador i canonge emèrit de la catedral de Barcelona, apunta la possibilitat que la llegenda de la santa emeritana s'hagués sobreposat al record d'una màrtir barcelonina precedent. Tractant-se d'un culte remot, sorgit en un temps en què el paganisme encara no hauria estat eradicat, i de gran importància per a la capital comtal, és probable que hagi sofert alteracions i resulta difícil treure'n definitivament l'entrellat.

Crucifixió de Santa Eulàlia
Crucifixió de Santa Eulàlia al Breviarium secundum ordinem Cisterciencium o Breviari de Martí d'Aragó
(Catalunya, entre 1398-1410 i 1420-1430. Bibliothèque Nationale de France)
A Santa Eulàlia se la representa com a una noia jove, amb túnica i mantell, i els seus atributs són la creu en aspa on fou crucificada i la palma amb que s'identifica genèricament els màrtirs cristians. Al claustre de la catedral de Barcelona, encara avui 13 oques blanques recorden els anys que tenia quan fou martiritzada.

L’any 1588 la bandera de Santa Eulàlia, amb la figura representada sobre camp carmesí, esdevingué la senyera oficial de la ciutat. Es treia només per a les ocasions més solemnes, en cas de guerra es penjava al balcó de la Casa de la Ciutat i acompanyava els soldats de la coronela a la batalla, doncs es creia que sota la seva inspiració serien invencibles. El darrer cop que va sortir fou l'11 de setembre de 1714, enarborada pel conseller en cap Rafael de Casanova, per donar un últim alè a la desesperada defensa barcelonina; després de la derrota, fou requisada pel Duc de Berwick i sembla que Felip V va manar que la cremessin com a escarni públic. Així, el fragment de bandera de Santa Eulàlia que es conserva al MUHBA, datada de principis del s.XVII, seria una segona ensenya reservada per a les processons religioses.

Tot i la devoció per Santa Eulàlia, la Mare de Déu de la Mercè, un culte nascut a Barcelona (s.XIII) i associat a la dinastia de comtes-reis, esdevingué co-patrona de la ciutat arran d'un vot que li féu el Consell de Cent per a què alliberés la ciutat d'una plaga de llagostes (1687). A principis del s.XX, es promou la festivitat de La Mercè -el 24 de setembre- com a Festa Major del conjunt de Barcelona; des de llavors, segons la tradició popular, si la festa queda deslluïda per la pluja, és perquè Santa Eulàlia plora en veure's oblidada pels barcelonins. Malgrat tot, sabent-ho o no, moltes noies catalanes duen el nom de la santa en la forma "Laia".
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Efemèrides] També us pot interessar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada