dilluns, 11 de novembre de 2013

Adrià Mainar Scanu


La meva història
Vaig néixer a Barcelona l'any 1991 i vaig créixer llegint sobre animals i cultures del passat. Aquell món en què els humans vivien immersos en la Natura i els seus misteris em resultava fascinant i m'evadia de l'ensopiment d'una infantesa a ciutat. Fruit d'aquesta dèria, quan viatjàvem a Sardenya m'encantava anar al camp a fer "vida de pastor"; aquells prats verds, pentinats pel vent i sembrats d'alzines, el seu silenci tan sols alterat per la llunyana dringadissa dels ramats, quedaria fixat en la memòria com un espai mític. 

L'encís, aquell amor que sentia el meu avi per la seva illa -fins al punt d'haver-hi de tornar un cop l'any- m'havia pres. Ell, que gaudia d'una formació autodidacta, el conreà explicant-me com eren les coses en els temps més remots, quan tot allò pertanyia a la gent dels nurags. Així, mentre l'escoltava embadalit, em transmeté una irremeiable curiositat pel passat. Des de llavors, i malgrat que emprengué l'últim viatge massa aviat, la Història es convertí per a mi en quelcom més que una afició, quasi una manera de viure.


L'esplai em va acompanyar durant tota la joventut i d'aquella experiència valoro, sobretot, la generositat i vitalisme dels monitors, persones inspiradores de qui vaig aprendre que el millor treball neix de l'amor desinteressat per allò que fas. Va ser a l'esplai on vaig trobar els meus amics i vaig començar a estimar el nostre petit país, Catalunya, a mesura que el descobria recorrent-ne els seus paisatges, pobles i cims.

Pel que fa als estudis, em vaig graduar en Història a la Universitat de Barcelona (2013) amb un treball sobre les teories entorn a la cultura nuràgica. He realitzat diverses excavacions arqueològiques i m'he interessat en les relacions entre Catalunya i Sardenya des de l'Edat Mitjana fins avui, les civilitzacions al marge del món clàssic i les nacions sense estat. També vaig cursar un diploma d'estudis avançats en Béns Culturals a Oristany per la Università di Sassari (2016) per especialitzar-me en Prehistòria mediterrània i conèixer Sardenya de primera mà; en aquesta ocasió vaig mirar d'aprofundir en els possibles enllaços entre l'illa i el nord-est de la península Ibèrica entre el Bronze Final i el Primer Ferro. Per seguir ampliant la meva formació, he cursat un màster de Gestió Cultural a la Universitat Oberta de Catalunya (2018) amb un treball sobre la pervivència de la memòria de la ciutat a través de la conservació del patrimoni històric. Actualment treballo en un museu de Barcelona i imparteixo sessions divulgatives sobre història medieval de Catalunya.

Contacte:
Correu electrònic - amainarscanu@gmail.com
Twitter - @MainarScanu @EsguardHistòric