Pàgines

diumenge, 5 d’abril del 2020

6 podcasts culturals que cal conèixer

Escoltar podcasts és una bona manera d'aprendre -o distreure's- mentre fem tasques que no requereixen una gran atenció, com passar l'escombra, fregar els plats o plegar roba. En el meu cas, després de moltes hores escoltant-ne, m'he tornat un fidel seguidor d'alguns que trobo especialment recomanables i que són un bon recurs per mirar d'aprofitar el temps de la millor manera. Us en parlo tot seguit; si cliqueu sobre el nom dels diversos podcasts indicats (en blau) trobareu la llista de programes emesos fins ara:

1) En guàrdia! - Dirigit pel periodista Enric Calpena i assessorat pels historiadors Oriol Junqueras, durant els primers anys, i Josep M. Solé i Sabaté, actualment, aquest programa -que deu ser un dels més veterans de Catalunya Ràdio- s'emet setmanalment des de 2001. Cada capítol tracta un tema de la història de Catalunya o universal que es va desplegant a partir de l'entrevista a un convidat especialista. Amenitzat amb recursos com diàlegs reconstruïts i textos dramatitzats, permet fer-se una idea general de cadascun dels temes que es tracten. A hores d'ara, el programa va per la 18a temporada (2019-2020 i té més de 760 capítols.

2) A les portes de Troia - Més jove que l'En guàrdia! -del que n'és el complement ideal- es va començar a emetre el 2013 amb una freqüència setmanal en diverses ràdios locals. Presentat pels historiadors Sergio Rodríguez i Alberto Reche, que tracten el tema en qüestió amb un convidat, actualment consta de més de 260 capítols. Amb un to desenfadat, els programes tracten dels principals episodis de la història universal i catalana,  acostant-se -sovint- fins a temps recents. També hi té força pes la història militar o l'anàlisi de com el passat es reflecteix en l'imaginari col·lectiu a través de novel·les, videojocs o sèries com Joc de Trons.

3) Arqueopodcast - El nou programa d'arqueologia del Museu Arqueològic de Catalunya (MAC) estrenat el 2021. Amb un to didàctic i rigorós, recorre els principals jaciments arqueològics del país de la mà d'experts, ens descobreix les darreres troballes que s'hi han fet i visita museus i exposicions que tracten el nostre passat més remot. Un enfocament diferent de la Història -de caràcter més antropològic- que també convé seguir.

4) Els viatgers de la Gran Anaconda - Un programa de viatges presentat per Toni Arbonès que s'emet a Catalunya Ràdio des de 2012. Amb els convidats que hi van passant -viatgers de tota mena- es parla de llurs peripècies, dels diversos llocs, paisatges i gents que han conegut i del fet de viatjar com a experiència. Les seccions del programa aprofundeixen en aspectes com les llengües, cultures i tradicions que trobem arreu del planeta. Sorprèn com un podcast -on tot el que s'hi explica ho hem de visualitzar amb la nostra imaginació- pot arribar a ser tan evocador, una finestra al món per superar les parets del confinament.

5) Ciutat Maragda - El programa de literatura de Catalunya Ràdio des de 2017. Dirigit per David Guzman, s'hi tracten de manera aprofundida diversos temes literaris així com clàssics, novetats o traduccions recents. Generalment comença amb l'entrevista a l'autor d'una obra i seguidament s'obre una taula rodona amb els lletraferits habituals que parlen dels llibres, fragments i idees més inspiradors.

6) Sons de l'Edat Mitjana - Un programa de Catalunya Música centrat especialment en la música, el pensament, la espiritualitat i la dona medieval. Realitzat per la musicòloga María Montes, es va emetre del 2016 al 2019. Amb un to relaxat, els seus interludis de música antiga embolcallen suaument la temàtica que tracta. En conjunt, un programa que aporta una mica de llum a l'època medieval, tan popular com blasmada.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Recursos

1 comentari: