Pàgines

dimarts, 11 de febrer del 2020

"Art primer": una immersió en els orígens prehistòrics de l'art

Museu d'Arqueologia de Catalunya, Barcelona (6 febrer 2020 - gener 2021) - Més informació a l'enllaç web

La seu barcelonina del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) acaba d'inaugurar Art Primer. Artistes de la Prehistòria, una de les seves exposicions temporals més ambicioses. Es tracta d'un recorregut als orígens més remots de l'art, els significats que podria tenir per a les societats prehistòriques, les tècniques, instruments i materials que s'emprarien en les diverses expressions artístiques i les figures, formes i símbols que representen. Un tema tan fascinant com obscur que ha donat peu a tota mena d'interpretacions.

Sala central exposició Art Primer Museu d'Arqueologia de Catalunya
L'exposició ocupa les sales centrals de la planta baixa del museu
L'exposició s'articula entorn a les dues grans fases per les que passa l'art prehistòric. La primera seria l'art paleolític, quan -entorn al 35.000 aC- es comencen a realitzar pintures parietals de grans animals, siluetes de mans i representacions esquemàtiques dels genitals masculins i femenins així com petites estatuetes i fragments d'os gravats amb motius faunístics. La segona fase és l'art llevantí, sorgit cap al 9.500 aC a la franja mediterrània de la península Ibèrica i caracteritzat per la presència de la figura humana, les escenes de guerra, caça o dansa que s'hi representen o el traç estilitzat amb què estan fetes.

El desplegament museogràfic és notable, amb plafons rocallosos que ens immergeixen en l'ambient de les cavernes, un relaxant didgeridoo que sona de fons i diversos audiovisuals que dibuixen episodis de la vida de les societats prehistòriques imaginant el paper que hi hauria pogut jugar l'art. Pel que fa als continguts, s'exposen objectes força interessants trobats en diversos jaciments catalans -com Serinyà, la Draga  o l'Abric de l'Hort de la Boquera- i de l'Aragó, el País Valencià, el Cantàbric o la banda francesa dels Pirineus, entre d'altres. Es tracta sobretot d'útils d'os i pedra gravats amb petites figures i marques -en algun cas gairebé inapreciables a ull nu- que les il·lustracions que els acompanyen ens ajuden a resseguir.

Il·lustracions i reproduccions art llevantí Museu d'Arqueologia de Catalunya Art Primer
Un grapat d'il·lustracions i reproduccions d'art llevantí que podem observar a l'exposició
Trobem també un apartat dedicat als pioners en l'estudi i salvaguarda de les expressions artístiques llevantines, gràcies als quals podem saber com eren ja que en molts casos s'han perdut i només en conservem els calcs i apunts que prengueren a principis de s.XX. Des de 1998 els conjunts artístics llevantins -que sumen més de 750 llocs- són considerats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Ara cal afegir-hi la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí, on l'octubre de 2019 s'hi van identificar un centenar de gravats, una troballa excepcional que s'ha presentat coincidint amb la inauguració de l'exposició.

Acostumats a exposicions temporals més senzilles, l'aposta del Museu d'Arqueologia de Catalunya per "Art primer. Artistes de la prehistòria" -que fins i tot ha ocupat temporalment l'espai dedicat als ibers- sorprèn en positiu. Tot i que m'hagués agradat un major aprofundiment en les motivacions rere l'expressió artística, l'exposició permet aproximar-se a l'art prehistòric en el seu conjunt de manera amena i entenedora.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Agenda

2 comentaris:

  1. És molt interessant i un gran projecte.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, una bona exposició. Llàstima que l'any no l'ha acompanyat.

      Elimina