dimecres, 5 de març de 2014

La Sartiglia d'Oristany, un torneig medieval que perviu a Sardenya

Per Carnestoltes els carrers d'Oristany s'omple de gentada, cavalls i colors · La Sartiglia, que connecta amb el passat medieval de l'illa, és una de les tradicions més impressionats de Sardenya. No us la perdeu!

Qui arriba a Oristany i passeja pels seus carrers i places, colmats de sol i d'una tranquil·litat aclaparadora, difícilment pot imaginar que aquesta petita ciutat sarda va ser, fa 600 anys, l'arxienemiga de la corona catalano-aragonesa. D'aquell temps, insospitat per a la majoria dels qui transiten quotidianament per la ciutat, en queden encara algunes torres i panys de muralla ignorats. Si és bon observador, el visitant se sorprendrà per les fotografies d'un estrany cavaller emmascarat, penjades arreu. Es tracta de Su Componidori, el rei d'una festa a la que Oristany s'aferra per no perdre la seva identitat col·lectiva.

Su Componidori Sartiglia d'Oristany
Su Componidori arriba escortat per la resta de cavallers i beneint la multitud/ AMS
Sa Sartiglia se celebra almenys des del 1465, quan comença el seu còmput, i es creu que derivaria de torneigs medievals anteriors. Es realitza el diumenge i el dimarts previs a Carnestoltes i l’organitzen el gremi dels pagesos i els dels fusters, respectivament. El seu nom procediria del castellà “juego de la sortija”, documentat arreu d'Europa, la Mediterrània i el nord d'Àfrica però que avui ja només es conservaria a Sardenya i Ciutadella de Menorca. Ara, si bé el passat ibèric és ben present a l'illa, sia en certes paraules, cognoms o fins i tot en els vestits, aquesta tradició sobrepassa els límits del catolicisme i arrela en un univers simbòlic antic i desconegut.


Torneig Sartiglia d'Oristany
Els cavallers passen esperitats aixecant una gran polseguera/AMS
La litúrgia de la festa té com a primera escena la lectura de l’edicte pel qual s’avisa al poble de la celebració. Després es procedeix amb la vestició del cavaller escollit per a presidir-la, al qual les joves massaieddas posen la màscara mentre la gent brinda en honor seu amb el so de trompetes i tambors de fons. Des d’aquest moment, el nou Componidori esdevé una mena de semidéu que ja no podrà tocar el terra ni mostrar la seva cara fins al vespre, quan se’l desvesteixi. La seva arribada a l'escenari on es duu a terme el torneig és impressionant. L'elegància i el posat misteriosament andrògin, que combina un vel, un barret de copa i un ram de flors a la mà, adquireixen una dimensió sobrenatural en la seva mirada altiva mentre, bategant sobre el cavall, beneeix la multitud que l'aclama. Darrere seu el segueixen els 119 cavallers restants, orgullosament abillats.

Presa de l'estel Sartiglia d'Oristany
Aquest cavaller ha aconseguit prendre l'estel i el mostra satisfet/ AMS
Allà, davant d’un públic embadalit, hi penja el preuat estel que cal enfilar. Segons la creença, quants més estels s’aconsegueixin, millor serà l’anyada, doncs l’estel representa la fertilitat i la bona sort de la comunitat. Per això, el rei de la festa tria els millors cavallers, que, després d’ell, es llençaran al galop per travessar el botí amb l’espasa. En acabar el torneig, Su Componidori recollirà sa pipia de maju, el seu petit ram de flors que simbolitza l’arribada de la primavera i beneeix altre cop a tota la població, ara recorrent frenèticament els carrers d’esquenes sobre el seu cavall. Després d’això, molts dels cavallers s’agrupen i realitzen acrobàcies (sas pariglias) per a delectar el públic. Quan el sol es pon la festa conclou amb un gran banquet per a tots els participants del torneig sota la torre de Marià II.

Informacions pràctiques
A menys que hàgiu comprat l'entrada per estar a la graderia, convé anar un parell d'hores abans si voleu poder veure bé l'estel, ubicat sota la catedral. Consulteu horaris i preus d'entrada aquí. Com arribar-hi? Des de la SS 131 hi ha quatre sortides d'accés per arribar a Oristany, pel nord, per l'est passant per Silì i Fenosu o pel sud des de Santa Giusta. Consulteu el mapa. Llocs d'interès propers: Tharros (20 km)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Descobreix Sardenya] Has presenciat la tradició? Dóna la teva opinió a sota...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada