dilluns, 11 de novembre de 2013

Agenda

Un compendi actualitzat d'esdeveniments i activitats que podeu trobar interessants...

Es tracta d'un festival internacional que té per objectiu acostar l’arquitectura a la població local a partir de l’obertura gratuïta, durant un cap de setmana, de tot un seguit d’edificis singulars que generalment no són visitables però que contenen trets arquitectònics d’interès i que posen en valor els espais ben construïts i dissenyats. El projecte, obert a tothom i sense ànim de lucre, nasqué a Londres l’any 1992 i des d’aleshores ha anat aplegant en la seva xarxa com més va més ciutats d’arreu del món, entre les quals Nova York, Chicago, Roma, Oslo, Praga, Jerusalem o Barcelona, que hi participa des del 2010.

48h Open House Barcelona


CaixaFòrum Barcelona (19 juliol - 22 octubre 2017)
«Aquesta exposició recorre les fases creatives principals de Giorgio de Chirico i retrata la investigació contínua de la idea artística, marcada per una cerca constant en el pla iconogràfic i simbòlic capaç de crear una continuïtat de la tradició artística italiana en l'art. Aquesta obstinació de continuïtat va ser un dels elements que va determinar la seva posició destacada en l'art internacional, sobretot en la seva influència en el moviment surrealista i en altres grans artistes i escriptors de la primera meitat del segle XX.»

Museu Marítim de Barcelona (30 març - 31 desembre 2017)
L'exposició recorre la història de la relació de Barcelona amb el mar des de l'expansió mediterrània de la corona catalano-aragonesa fins a la batalla de Lepant (1571). Compta amb maquetes dels vaixells de comerç i guerra així com d'audiovisuals immersius i recursos interactius que ajuden a entendre la vida al mar entre l'Edat Mitjana i Moderna i l'evolució de l'edifici de les Drassanes. La visita culmina fent passar el visitant sobre la Galera Reial. L'exposició acaba de forma una mica abrupta però la informació és completa, clara i es presenta de forma atractiva.

Imatges per creure. Catòlics i protestants a Europa i Barcelona, ss.XVI-XVIII
Museu d’Història de Barcelona (21 juny 2017 – 14 gener 2018)
«En una Europa sacsejada per les guerres de religió i les rivalitats d’índole confessional, catòlics i protestants van esdevenir dues cultures religioses que semblaven pràcticament irreconciliables, i la irrupció de la impremta va facilitar la ràpida propagació tant de les tesis protestants com de les de la reacció catòlica. Barcelona es féu ressò dels canvis religiosos i artístics del moment, i s’adaptà a les iniciatives que altres ciutats iniciaren. Així, la ciutat també va ser deutora de la cultura gràfica imperant; les estampes foranes transmetien la doctrina, alhora que inspiraven als pintors i escultors locals.»

Empúries, la gran empresa arqueològica de J. Puig i Cadafalch (1908-1923)
Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona (5 octubre 2017 - 28 gener 2018)
«L’exposició està dedicada a les excavacions d’Empúries, com a projecte arqueològic emblemàtic comandat per Josep Puig i Cadafalch, en el marc de la commemoració del 150 aniversari del seu naixement. Un dels atractius de serà veure algunes de les peces més emblemàtiques d’Empúries, com el cap de la dama flàvia o el mosaic dels peixos o la gran maqueta de la Neàpolis, elaborada als anys 20, que s’ha restaurat amb motiu d’aquesta exposició.»

Empúries, la gran empresa arqueològica de J. Puig i Cadafalch


La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis
Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona (28 setembre 2017 - 4 febrer 2018)
«La revolució neolítica suposa la primera gran transformació del medi; plantes i animals domèstics desconeguts fins aleshores i l’aplicació de tecnologies que transformarien radicalment l’entorn. Fa uns 7400 anys un grup d’agricultors i ramaders prehistòrics s’assenten a la vora de l’estany de Banyoles, esdevenint el poblat neolític més important a Catalunya. La Draga és l’únic jaciment arqueològic lacustre de la península Ibèrica i un dels més antics i importants de la Mediterrània occidental; fet que permet exemplificar a través de l’extraordinari patrimoni conservat, en part sota l’aigua, una etapa cabdal de la nostra història: els inicis de l’agricultura i la ramaderia.»
 
La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis


"Une Catalogne indépendante?" Geopolítica europea i Guerra Civil espanyola (1936-1939)
Memorial Democràtic, Barcelona (14 setembre 2017 - 2 març 2018)
«La mostra tracta de com, al llarg de la Guerra Civil, tant els ministeris d’afers exteriors europeus i americans com la premsa internacional van creure, de manera convençuda, que Catalunya proclamaria la independència. Aquest fet va tenir lloc en el context dels moviments de fronteres al continent europeu després de 1917-1919 i les intenses problemàtiques identitàries del vell món.»

Une Catalogne indépendante? Geopolítica europea i Guerra Civil espanyola (1936-19139)


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------