dilluns, 11 de novembre de 2013

Agenda

Un compendi actualitzat d'esdeveniments i activitats que podeu trobar interessants...

Temporals:
[Exposició] La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica
Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona (20 juliol - 11 setembre 2017)
«Encara que sembli contradictori, el món de la mort ha servit per definir, i encara ara defineix, algunes de les cultures principals de la prehistòria del nostre país i, per tant, és clau per al seu estudi. [...] Les pràctiques funeràries són un mirall del món del vius i per tant reflexen temes tan diversos com el canvi cultural, la relació dels nostres avantpassat amb el seu entorn, els contactes i intercanvis, les creences i el món simbòlic dels nostres avantpassats... I a través del passat, el coneixement de la nostra cultura en el present.»

[Exposició] El món de Giorgio de Chirico. Somni o realitat
CaixaFòrum Barcelona (19 juliol - 22 octubre 2017)
«Aquesta exposició recorre les fases creatives principals de Giorgio de Chirico i retrata la investigació contínua de la idea artística, marcada per una cerca constant en el pla iconogràfic i simbòlic capaç de crear una continuïtat de la tradició artística italiana en l'art. Aquesta obstinació de continuïtat va ser un dels elements que va determinar la seva posició destacada en l'art internacional, sobretot en la seva influència en el moviment surrealista i en altres grans artistes i escriptors de la primera meitat del segle XX.»

[Festival] Terra Ibèrica 2017
Calafell (27 - 30 juliol)
El Festival Terra Ibèrica compta amb activitats per tots els públics: tallers, conferències, visites teatralitzades a la ciutadella ibèrica de Calafell etc. En els darrers anys, les jornades s'han reorientat cap a la reconstrucció històrica de la mà del grup Ibercalafell, que recrea els guerrers ibers i la vida quotidiana de la societat ibèrica. Enguany el festival se centrarà en el procés de romanització de la península Ibèrica.

[Exposició] Templers. Guerra i religió a l'Europa de les Croades
Museu d'Història de Catalunya (31 març - 23 juliol 2017)
«Els cavallers templers han captivat la imaginació de diverses generacions. Novel·les i llegendes han col·laborat a alimentar un mite que sovint ha superat la barrera de la realitat. La mostra esdevé la primera gran exposició a Catalunya dedicada a conèixer d’una manera rigorosa i atractiva qui eren realment els templers, endinsant els visitants en un episodi tan apassionant de la història mundial com van ser les Croades. Organitzada pel Museu d’Història de Catalunya i comissariada per l’historiador Ramon Sarobe, l’exposició mostra la importància real del llegat templer i convida a l’espectador a reflexionar sobre el fet de la violència religiosa, una realitat que per desgràcia avui encara no està superada.»

[Exposició] Drassanes i galeres
Museu Marítim de Barcelona (30 març - 31 desembre 2017)
«L’MMB inaugura una exposició que recorre la història de la relació de Barcelona amb el mar des de l’expansió catalanoaragonesa per la Mediterrània, transportant el visitant a l’època d’esplendor de les galeres i l’edifici de les Drassanes. [...] el discurs expositiu comença a finals de 1282, quan Pere II El Gran torna a Barcelona després d’una expedició per la Mediterrània. Aquí neix una narració que portarà el visitant a recórrer la història de les Drassanes Reials, una infraestructura que el Rei vol que faci de Barcelona una de les grans ciutats de la Mediterrània, a l’alçada de Gènova o Venècia.»

Anuals:
[Commemoració] 80 anys de la Guerra Civil
Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. Generalitat de Catalunya
«La commemoració, que s'inicia el 18 de juliol, vol recordar i homenatjar les persones que van patir les conseqüències de la Guerra i la posterior dictadura, fent així protagonistes els qui amb tantes dificultats van lluitar per la pau i la llibertat al nostre país.»-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------