dijous, 4 d’octubre de 2018

La "Nova Barcelona" dels exiliats austriacistes als Balcans (1734)

Un 4 d'octubre de 1734 s'acordà a Viena l'establiment d'una colònia austriacista al Banat de Tamesvar, on avui s'ubica Zrenjanin (Voivodina, Sèrbia). En aquesta nova ciutat, que duria per nom "Nova Barcelona" i es projectaria sobre la petita Becskerek, s'hi assentarien els exiliats austriacistes que havien hagut de fugir de Sicília i Nàpols, preses aquell mateix any per les tropes de Felip V. Amb aquest projecte, l'emperador Carles VI atorgava un lloc als nombrosos partidaris que l'havien servit en la seva pugna pel tron de la monarquia hispànica durant la Guerra de Successió alhora que consolidava la zona fronterera amb l'Imperi Otomà.

Plànol imperial de l'assentament de Becskerek, enclau on es projectà la "Nova Barcelona" / wikipedia

El primer contingent de pobladors arribà el 1735, al qual s'hi sumaren de nous el 1736. Entre els exiliats -se'n calcula uns 800 pel conjunt del Banat- predominaven els catalans, si bé també n'hi havia de valencians, aragonesos, castellans, napolitans o sicilians. Un cens de data imprecisa cita com a residents alguns personatges cabdals de la Guerra de Successió, com els guerrillers Bac de Roda i Carrasquet o el militar i historiador Francesc de Castellví. Malgrat que el 1737 ja s'havien dissenyat els plans per la ciutat, la seva vida fou brevíssima. La dificultat per adaptar-se a la regió dels colons -molts dels quals vells o inhàbils- així com l'avenç dels turcs (1737) i l'eclosió d'un brot de pesta (1738) feren fracassar definitivament el projecte. Els exiliats foren llavors reubicats a Àustria i Hongria o reintegrats a l'exèrcit imperial.

Per saber-ne més:
Alcoberro, A. (2002) L'exili austriacista i la Nova Barcelona del Banat de Tamesvar: teoria i pràctica
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Efemèrides] També us pot interessar...
> L'Alguer i Sardenya durant la Guerra de Successió

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada