dimarts, 6 de març de 2018

Sardenya, 2018: el M5S arrassa, els sobiranistes tot just arrenquen

Breu anàlisi dels resultats de les eleccions italianes del 4 de març a Sardenya i el paper dels sobiranistes.
Per posar-la en context, vegeu "Carrabusu", la marxa dels escarabats sobiranistes a Sardenya 

En unes eleccions italianes marcades pel debat entorn a la immigració i la qüestionada gestió que en fa la Unió Europea, el preocupant creixement d'una dreta cada cop més desvergonyida i el "vot protesta" contra els polítics de sempre -l'impresentable Berlusconi i el superb Renzi-, la majoria dels sards ha seguit votant en clau "continental". Així, donant una ullada als resultats, entre Sardenya i Itàlia només s'aprecia algun canvi en l'ordre dels partits més votats i llurs percentatges de vot. A Itàlia, amb una participació del 73%, les eleccions han suposat un terrabastall polític que deixa el país ingovernable -quina novetat!- amb el Moviment 5 Stelle al capdavant (32%) seguit del Partit Democràtic (19%), la Lega (17%) i Forza Italia (14%). A Sardenya, on la participació ha baixat (65%), la victòria del moviment cíutadà ha estat més contundent (42%), seguit de lluny pel Partit Democràtic (15%), Forza Italia (14%) i, finalment, la Lega (11%). En conjunt, el panorama post-electoral decanta perillosament el país cap a la dreta i l'euroescepticisme.

El gran creixement del Moviment 5 Stelle a Sardenya (+13%) -en la línia del que ha passat al sud d'Itàlia- era previsible considerant els resultats de les eleccions italianes de 2013 i l'experiència negativa dels darrers governs regionals, encapçalats pel berlusconià Cappellacci entre 2009-2014 i el renzià Pigliaru des de 2014. Com a Itàlia, les opcions "tradicionals" també s'han vist durament castigades -Partit Democràtic (-11%) i Forza Italia (-7%)- però no s'esfondren per una qüestió d'inèrcia. Finalment, la Lega, amb el suport del Partit Sard d'Acció, ha fet un bon resultat, sobretot tenint en compte que, fins no fa gaire, els sards serien en la cosmovisió leghista una tribu aïllada dels "terroni" meridionals. En aquest sentit, l'operació de màrqueting de la Lega ha estat un èxit, renunciant al "nord" per convertir-se en una mena de Front National a la italiana. Tot plegat demostra com la majoria dels sards encara viuen instal·lats en un marc mental italià i creuen que des de Roma se solucionaran els seus problemes. O potser ni s'han adonat que els tenen.


Cartell electoral de Progetto Autodeterminatzione
Precisament, Progetto Autodeterminatzione va néixer per canviar la política sarda des de la base i posar-hi Sardenya al centre. En una illa on la llengua pròpia sofreix una greu situació de diglòssia i a l'escola només s'explica la història peninsular, madurar una consciència sardista és difícil. Així, trencar el marc mental italià i construir-ne un de nou que s'ajusti al subjecte polític que es vol construir -Sardenya- és el gran repte dels "carrabusu". Amb un objectiu tan ambiciós com important, és comprensible que els resultats de les eleccions italianes -més de 20.000 vots que suposen prop del 2,5% dels suports a l'illa- no hagin satisfet als sobiranistes, que no han obtingut representació ni al Parlament ni al Senat italians. La nota positiva és l'interès que ha despertat el projecte i la xarxa que ha teixit, factors clau per a consolidar-lo.

De fet, Progetto Autodeterminatzione ha aconseguit mantenir el llistó que altres opcions sardistes havien assolit en anteriors comicis d'àmbit italià. En paraules de d'Anthony Muroni, n.1 de la coalició, «és un resultat important per a una llista que va néixer fa un mes i mig. Com hem dit i repetit moltes vegades, aquesta campanya electoral és tan sols el primer quilòmetre d'una marató que tot just comença». Gairebé sense temps per recuperar l'al·lè, els sobiranistes sards han de començar a treballar en la segona fase del seu desplegament, les municipals que se celebraran en alguns pobles i ciutats a la primavera. L'àmbit local, sobre el que es basa el discurs dels "carrabusu", serà el marc idoni per mesurar la seva força i projecció.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Actualitat] També us pot interessar...
> Geneologia del sardisme: dels orígens fins avui 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada