dilluns, 13 d’abril de 2015

Saccargia, la basílica nascuda d'un somni

Sardenya, any 1106. El sobirà del Logudoro, Constantí I, i la seva muller, Marcusa, tornen de la basílica dels Sants Màrtirs de Portu de Turres i es dirigeixen vers Ardara, la capital del regne. El motiu del seu viatge ha estat demanar als sants que els concedeixin un successor, doncs fins ara cap dels fills que han tingut ha sobreviscut. Sorpresos pel crepuscle després d'un llarg dia a cavall, els sobirans i la seva comitiva són acollits en les dependències d'un petit cenobi de monjos camaldulencs. Durant la nit, en un somni, la Verge Maria diu a Constantí i Marcusa que si volen que els sigui concedida la gràcia que demanen, construeixin una església allà mateix i la consagrin a la Santíssima Trinitat.

Perfil històric
Sigui certa o no la llegenda que reproduïm, recollida en diverses fonts, l'inici de la construcció d'una nova església amb monestir annex està documentat a l'any 1112. Poc més tard, a l'any 1116, el conjunt és consagrat a la Santíssima Trinitat en una cerimònia que congrega les principals autoritats civils i religioses de l'illa així com també Gunnari, el jove hereu dels sobirans, que llavors té tres anys. La basílica serà donada a l'orde dels camaldulencs, que hi funden una de les seves abadies més importants, des d'on gestionen els terrenys que tenen en propietat a l'illa i les persones que en depenen. Així, s'aferma el poder de les ordes monàstiques llatines a Sardenya, promogudes pel papa per acabar amb la tradició oriental de ritus grec que havia arrelat durant el llarg període de domini bizantí.

Santíssima Trinitat de Saccargia Sardenya
La basílica de la Santíssima Trinitat de Saccargia/wikimedia
Per a realitzar l'obra, el sobirà del Logudoro gasta una considerable suma de diners i fa venir els millors mestres d'obra pisans, que deixaran importants influxos toscans en la construcció, com ara la bicromia entre materials clars i foscos. La basílica serà logu de corona, és a dir, un dels llocs on el sobirà, itinerant pel territori, imparteix justícia i reuneix el parlament del regne de Logudoro. Per això i pel gran poder que acaba adquirint el seu abat, esdevé un centre polític molt rellevant a l'illa. Amb l'expulsió dels camaldulencs de Sardenya entre els ss.XIV i XV, l'estructura del monestir quedarà abandonada fins acabar derruïda. Actualment la basílica acull, a més de turistes, moltes parelles de la zona que s'hi van a casar.

Descripció artística
L'element més singular de la construcció és la bicromia, que s'aconsegueix amb la combinació de basalt negre i pedra calcària blanca, tot creant un ritme constant a base de línies horitzontals. La planta és de creu llatina i sosté una nau central amb tres absis, distribuïts pel transsepte. El pòrtic de la façana fou construït amb posterioritat al conjunt, durant el s.XIII, tot i que s'hi integra força bé. Els capitells que sostenen l'arcada estan decorats amb vaques i animals de caràcter fantàstic. El campanar, amb 40 metres d'alçada, s'obre al lateral esquerra de la basílica i en segueix l'esquema cromàtic. 

L'interior de l'església presenta una aparença més tosca, doncs els murs no segueixen la bicromia exterior. A l'absis central hi trobem uns frescos del s.XIII que representen l'esquema clàssic del pantocràtor. En conjunt l'obra s'emmarca en l'estil del romànic pisà. A inicis del s.XX Dionigi Scano restaurà la façana principal, afegint-hi les ceràmiques de colors vius que la caracteritzen.

Informacions útils
Serveis: Disposa de taquilla amb botiga, lavabo i aparcament. Consulteu horaris i preus d'entrada.
Com arribar-hi? Des de Sàsser (Sassari) preneu la SS 131 en direcció sud, després agafeu la sortida Olbia/Tempio/Ozieri/Ploaghe/Codrongianus i seguiu la SS597 fins que vegeu el campanar i l'accés al recinte. Consulteu el mapaLlocs d'interès propers: Sàsser (10km), L'Alguer (40 km)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Descobreix Sardenya] Has visitat el lloc? Dóna la teva opinió a sota...
I la pregunta... al mur de la basílica hi apareix un cap de pedra. Saps trobar-lo?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada