dilluns, 11 de novembre de 2013

Extrablog

Compendi d'activitats, articles o projectes en els que participo més enllà de l'Esguard Històric...

He tingut el plaer d'impartir les sessions d'història medieval d'aquest curs introductori; concretament:
1) Dels visigots a la Marca Hispànica (ss.V-IX)
2) L'emancipació dels comtats catalans i el procés de feudalització (ss.IX-XII)
3) La fixació de Catalunya i la unió dinàstica amb l'Aragó (ss.IX-XII)
4) De la pèrdua d'Occitània a la formació dels Països Catalans (s.XIII)
5) L'expansió mediterrània i la crisi baix-medieval (ss.XIII-XIV)

07.02.2015 El procés d'independència català explicat a la comunitat sarda de Pisa
D'on li ve l'autonomia a Catalunya? Perquè viu un procés d'independència? Està creixent l'independentisme entre les nacions sense estat europees? Quines lliçons en pot extreure Sardenya? Trobar resposta a aquestes preguntes l'objectiu de la trobada organitzada per l'Assòtziu Culturale Sardu de Pisa Gràtzia Deledda sota el títol "Minoranze in Europa. Il rapporto tra popolazioni e istituzioni locali e gli stati europei"

12.09.2014 Commemoració del Tricentenari a l'Alguer 
En el marc de la celebració de la Diada i tot just un dia després que s'acomplissin els 300 anys de la caiguda de Barcelona, vaig poder explicar la Guerra de Successió i les seves conseqüències en la relació entre Catalunya i Sardenya convidat per l'Espai Llull. Representació de la Generalitat a l'Alguer.

Col·laboracions
Ressenya sobre l'exposició temporal Templers. Guerra i religió a l'Europa de les croades del Museu d'Història de Catalunya (podeu visitar-la fins al 23 de juliol). Realitzada a quatre mans amb en Sergio Plana García, especialitzat en Història Medieval.
Petita ressenya sobre l'exposició temporal Els pilars d'Europa. L'Edat Mitjana al British Museum del CaixaFòrum Barcelona (podeu visitar-la fins al 18 de juny).

Ressenya de l'acte de presentació del llibre "El pont retrobat. Escrits d'Antoni Simon Mossa" (2016) en que, gràcies als diversos ponents, vam poder conèixer les diverses cares del gran intel·lectual d'origen alguerès -cineasta, arquitecte, escriptor, filòleg i polític- en motiu del centenari del seu naixement.
En l'article exposo els factors geogràfics i socials que han condicionat la història de l'illa així com les bases de la seva identitat cultural. A més, explico la seva vinculació amb Gènova, la revolució il·lustrada de Pasquale Paoli i la conquesta pels francesos.

Continuo la meva col·laboració amb la revista digital d'història Ab Origine tractant ara de les conseqüències de la conquesta de l'illa pels catalano-aragonesos (1323-1420) i què n'ha quedat d'aquests quatre segles compartits - poc coneguts a banda i banda - en la societat, cultura i paisatge sards.

15/07/2015 Sardenya, una joia (massa cara) per a la corona catalano-aragonesa (Ab Origine) 
Com pot ser que un conflicte tan interessant i transcendent com és el que enfrontà sards i catalans sigui, en general, tan desconegut? Partint d'aquesta reflexió, he aprofitat la col·laboració que m'ha brindat el flamant digital d'història Ab Origine, un projecte conduït per un grup d'amics i companys del grau d'Història (UB), per acostar aquest fragment de passat que compartim amb Sardenya.
En motiu de les eleccions sardes del 16 de febrer del 2014, el diari digital Vilaweb féu un extens seguiment de la jornada electoral. En el marc d'aquesta cobertura, el mitjà publicà la nostra crònica prèvia dels comicis, en que parlem de la trajectòria del sardisme i la situació actual.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------