dilluns, 11 de novembre de 2013

Extrablog

Compendi d'activitats, articles o projectes en els que participo més enllà de l'Esguard Històric.

Preparació dels continguts i docència de les sessions d'Història medieval de Catalunya:
1) Dels visigots a la Marca Hispànica (ss.V-IX)
2) L'emancipació dels comtats catalans i el procés de feudalització (ss.IX-XII)
3) La fixació de Catalunya i la unió dinàstica amb l'Aragó (ss.IX-XII)
4) De la pèrdua d'Occitània a la formació dels Països Catalans (s.XIII)
5) L'expansió mediterrània i la crisi baix-medieval (ss.XIII-XIV)

07/02/2015 - El procés d'independència català explicat a la comunitat sarda de Pisa
D'on li ve l'autonomia a Catalunya? Perquè viu un procés d'independència? Està creixent l'independentisme entre les nacions sense estat europees? Quines lliçons en pot extreure Sardenya? Trobar resposta a aquestes preguntes l'objectiu de la trobada organitzada per l'Assòtziu Culturale Sardu de Pisa Gràtzia Deledda sota el títol "Minoranze in Europa. Il rapporto tra popolazioni e istituzioni locali e gli stati europei"

12/09/2014 - Commemoració del Tricentenari a l'Alguer 
En el marc de la celebració de la Diada i tot just un dia després que s'acomplissin els 300 anys de la caiguda de Barcelona, vaig poder explicar la Guerra de Successió i les seves conseqüències en la relació entre Catalunya i Sardenya convidat per l'Espai Llull. Representació de la Generalitat a l'Alguer. M'acompanyava l'estudiós Roberto Lai, que em va precedir amb una estimulant dissertació sobre els lligams i paral·lelismes en la llengua, l'arquitectura o l'abillament tradicional entre el nostre petit país i l'illa mediterrània.

Històries d'Europa
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------