dilluns, 11 de novembre de 2013

14 cròniques de Sardenya

1) Petita història de Sardenya - Repassem les principals fases i fets de la història de l'illa, des de l'arribada de l'Home i l'esplendor de la civilització nuràgica fins als temps actuals.


2) Mont'e Prama, una necròpoli custodiada per gegants - Un complex sepulcral que està descobrint nous aspectes i interrogants sobre la societat nuràgica en el seu crepuscle.

3) Troben a Sardenya el vi més antic del Mediterrani occidental - La descoberta d'una varietat de cep cultivada per la civilització nuràgica pot canviar la història de l'arqueobotànica i de l'illa.


4) Sardenya, una joia (massa cara) per a la corona catalano-aragonesa - Relatem la cruenta guerra de conquesta de Sardenya (1323 - 1420) i la fatal transcendència del conflicte pels dos bàndols.


5) La conquesta -definitiva- de l'Alguer i el seu repoblament amb catalans

6) Sanluri, la batalla que capgirà la guerra de Sardenya (1409)

7) Una nit de sang i foc a l'Alguer catalano-aragonesa (1412) - Recuperem una de les jornades més difícils de l'Alguer durant el crepuscle de la guerra de conquesta de Sardenya. Els fets d'armes que expliquem foren recordats festivament pels algueresos durant segles.


8) Més enllà de l'Alguer: el llegat català a Sardenya - Descobrim les insospitades empremtes que els catalans vam deixar en la societat, cultura i paisatge sards arrel de la conquesta.9) L'Alguer i Sardenya durant la Guerra de Successió - L'illa tingué un rol estratègic durant la Guerra de Successió. Quin fou el seu vincle amb la Barcelona assetjada? Com afectà les relacions amb Catalunya?


10) 28 d'abril de 1794, la Diada de Sardenya - Expliquem la revolució (frustrada) que podria haver alliberat Sardenya del domini piemontès i el record que se'n té en l'actualitat.

11) Els sards de la Brigata Sassari a la Primera Guerra Mundial (1915-1918) - Perquè els sards foren l'únic regiment "ètnic" d'Itàlia? Quina fou la vivència dels soldats sards? Què suposè el conflicte per a l'illa?


12) Genealogia del sardisme: dels orígens fins avui - Qui foren els primers sardistes? Perquè és un moviment que no qualla? Com s'organitza actualment i quines són les seves perspectives de futur?13) El Retrobament amb l'Alguer (1960): imatges inèdites i relats personals - Repassem l'evolució històrica del vincle entre els Països Catalans i l'Alguer des de la Guerra de Successió fins avui.

14) Simon Mossa, un intel·lectual polièdric entre Sardenya i els Països Catalans (Nationalia) - Ressenya de l'acte de presentació del llibre El pont retrobat. Escrits de Simon Mossa (2016) en motiu del centenari del naixement del gran intel·lectual alguerès.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada